Wij zijn dan misschien geen virologen, maar het uitstellen van evenementen tot tenminste 1 september lijkt ons een beetje dom.

Naar onze mening had men had vanaf deze week het land langzaam weer open moeten gaan gooien, horeca, kappers, winkels. Wel met de regel afstand te houden, denk hierbij aan een halvering van het aantal personen in restaurants en OV. Beroepen die je prima van thuis kunt uitvoeren, lekker thuis blijven. Terwijl het land dan weer een beetje open zou gaan zouden we dan wel goed gaan monitoren.

Alleen dan weet je of er een enorme nieuwe piek corona of COVID-19 gevallen zou ontstaan en of je de economie nu voor niets aan het vermoorden bent. Blijkt dan dat je weer een toename ziet, dan kun je weer terug schalen. Valt het mee dan zouden vanaf begin juni de grote evenementen en festivals doorgang hebben kunnen vinden.

Sterker nog, als er geen nieuwe sterke piek nu zou komen, zouden die festivals een godsgeschenk zijn. Regel dat mensen boven de 60 en mensen die in de zorg werken geld terug kunnen krijgen, adviseer deze mensen niet te gaan. Maar laat verder mensen gewoon fijn naar festivals gaan.

Veel virussen zijn in de zomer sowieso flink zwakker, een echt piek is dan uitgebleven en het virus kan dan op een milde manier fijn verspreid worden onder (de vooral jongere) bevolking en we met z’n alle immuniteit opbouwen.

Dan nu onze prutsers in Den Haag. Evenementen en festivals weer vanaf september. Noem ons maar gek, maar hoe DOM kun je zijn? Ten eerste weet je nu niet of de lockdown nog nodig is. We hebben geen enkel bewijs dat er een nieuwe piek zou komen dus je duwt heel veel bedrijven nu kopje onder, misschien wel voor niets. Gaan we voorzichtig open en blijk er toch weer een piek komen, dan kunnen we altijd nog de regels weer aanscherpen.

Daarnaast weten we dat veel virussen in de zomer het zwakste zijn en zo rond september begint daarom het griepseizoen.
Wat is het beleid in Nederland? Allemaal ons immuunsysteem flink laten afzwakken door strengere regels te houden (tenminste gene evenementen), geen immuniteit opbouwen, en dan straks in september net als het virus waarschijnlijk weer kracht krijgt laten ze iedereen los.

Het ergste is dat onze politici geen goede onderbouwing geven waarom de regels nog niet versoepeld kunnen worden en waar de datum van 1 september vandaag komt. Ze proberen juist nu de regels in de wet vast te leggen. Wij snappen dat festivals niet 2 weken van tevoren pas willen weten of het door kan gaan, maar dat is geen reden om een hele sector mogelijk de nek om te draaien.

Er zijn andere landen waar de regels wel versoepeld worden, we zullen die in de gaten moeten houden en daarvan leren of onze politici onterecht de economie aan het vernielen zijn, of dat deze gok de juiste was. Meer als een gok is het tenslotte niet.

Naast dat enkele andere landen de regels nu langzaam gaan versoepelen was #StopDeLockdown afgelopen week ook trending op twitter. Er blijken dus toch meer mensen te vinden dat de politiek momenteel de verkeerde keuzes maakt.

Leave a Reply